Nyheter

28 000 namnunderskrifter mot bo-orättvisan överlämnade till bostadsministern

andreas carlson riksdagen
Bostadsministern fick ta emot en rejäl bunt dokument.

Den 21 december överlämnade förbundsordförande Marie Linder och valledaren Ola Palmgren de 28 000 namnunderskrifterna till bostadsminister Andreas Carlsson.

Hyresgästföreningens krav för att stoppa bo-orättvisan:

Bygg fler bostäder med lägre hyror. 9 av 10 svenskar bor redan i en kommun med bostadsbrist och nu ser byggandet att närmast halveras under 2023 på grund av det ekonomiska läget. Samtidigt är hyrorna i det som byggs skyhöga – i genomsnitt kostar en nybyggd hyrestrea i Stockholmsregionen cirka 12 000 kronor per månad. Därför måste staten ta ökat ansvar för finansieringen av bostadsbyggandet och införa ett förmånligt bygglån som håller uppe byggandet i svåra ekonomiska tider. Det skapar inte bara nya bostäder för Felicia och tusentals andra, utan också fler jobb på arbetsmarknaden.

Sätt stopp för fenomenet renovräkning. Hawa är inte ensam om att ställas inför en kraftig hyreshöjning när fastighetsägare vill rusta upp. 200 000 bostäder behöver fortfarande renoveras de kommande tio åren och för att det inte ska leda till att människor tvingas flytta måste politiken agera. Vi föreslår därför reformpaketet Renovera Sverige för att sänka hyran för en vanlig hyresgäst med ungefär 1 200 kronor i månaden efter en renovering samtidigt som vi möjliggör energieffektivisering och renovering på svagare marknader och förstärker möjligheten för löpande underhåll av bostäder.

Rättvisa skatter mellan ägt och hyrt. Under 2023 förväntas statens kostnader för ränteavdraget för de som äger sin bostad öka med cirka 13 miljarder. En välkommen krockkudde för många bostadsägare när räntorna stiger. Men inte en spänn budgeteras för att stötta Bosse och tusentals andra hyresgäster när fastighetsägarna vill höja hyrorna med uppåt tio procent över hela landet. Dags för en skattereform som skapar rättvisa mellan ägt och hyrt boende.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
thomasaxelsson61@hotmail.com

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
johan.flyckt@hyresgastforeningen.se

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier