Skip to main content

Nyheter

Boksamtal: Att lägga marknaden tillrätta

Bostad 2030
Om rätten till bostad i svensk politik.

Sedan 1975 slår Sveriges grundlag fast det allmännas ansvar för att trygga allas rätt till bostad. Den svenska bostadspolitiken började formas 30 år tidigare. I mitten av 40-talet. Med en idé om en bostadspolitik som skulle vara generell grundlades flera av de institutioner och regelverk som än idag påverkar förutsättningarna för bostadssektorn.

I boken ”Att lägga marknaden tillrätta – bostaden som en social rättighet” utvecklar Bo Bengtsson, seniorprofessor statskunskap, vad rättigheten till en bostads egentligen innebär. I boken pekar Bo på vad det är som gör den svenska bostadspolitiken unik jämfört med andra länder.

Boken tydliggör hur bostadspolitikens olika beståndsdelar hänger samman och påverkar varandra. Författaren pekar på vad som skiljer bostadsmarknaden från andra marknader och hur politiken hanterat det genom att lägga marknaden tillrätta. Bo lyfter hur den generella bostadspolitikens institutioner över tid urholkas och blickar framåt mot möjliga vägar framåt.

Varm välkommen till ett boksamtal med Anna Granath Hansson, senior forskare på Nordregio och Håkan Bengtsson, vd Arenagruppen.

Anna har forskat kring bostadsbrist, förutsättningar för bostadsbyggande i Sverige och andra europeiska länder. Håkan har varit engagerad i bostadsfrågan sedan 90-talet då han drev boinstitutet.

Samtalet leds av Jonas Nygren, Bostad 2030.

Dag: Tisdagen den 9 april 2024.

Tid: 09.00-10.00.

Plats: Arenagruppen, Barnhusgatan 4. Samtalet kommer även att sändas digitalt och går att följa på Facebook och Youtube.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .