Skip to main content

Nyheter

Dags för en ny social bostadspolitik

Danderyd Wiki
Vi måste gå från den marknadsorienterade bostadspolitiken till en ny social bostadspolitik, menar Hyresgästföreningen.  

Å den ena sidan så nåddes målet om 250 000 nya bostäder till 2020, å andra sidan så är de nyproducerade hyresrätterna alldeles för dyra, bostadsbristen fortfarande mycket hög, renovräkningsproblemet finns kvar i allra högsta grad och inte minst så fortsätter utförsäljningarna av allmännyttan i landet.

Då hjälper det inte riktigt att vi har det högsta bostadsbyggandet på 30 år.

Problemen ovan måste lösas i takt med ett ökat bostadsbyggande och för det krävs det att det blir verkstad i bostadspolitiken.

En nationell bostadsförsörjningsplan borde införas som har bindande byggmål för alla kommuner, ger en byggbonus till kommuner som planerar efter behov och ger förmånliga lån till kommuner som köper mark för att bygga bostäder.

Det statliga investeringsstödet för hyresrätter behöver utökas. Det nuvarande stödet har fungerat bra men behovet är mycket större.

Flera skattereformer behövs för att utjämna skillnaderna i boendekostnader mellan de som äger och de som hyr sin bostad. Inför möjlighet till skattefria underhållsfonder, se över momsen och inför lättnader av ränteavdragsbegränsningarna.  

Hela 25 år med en marknadsorienterad bostadspolitik räcker. Nu är det dags att införa en socialbostadspolitik
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .