Skip to main content

Nyheter

Det blir förhandlingar mellan bostadsmarknadens parter om fri hyressättning i nyproduktion

Stefan Löfven Visby wiki
Den 20 juni kom besked från Socialdemokraterna och Centerpartiet om hur utredningen och förslaget om fri hyressättning ska hanteras.

På en presskonferens söndagen den 20 juni presenterade Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C) ett nytt förslag om hur utredningen och det kommande förslaget till fri hyressättning i nyproducerade hyresrätter ska hanteras.

Annie Lööf c riksdagen
Hyresbostadsmarknadens parter – Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna – får i uppdrag att förhandla fram ett avtal om fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter. Lyckas man med det så är motprestationen från politiken att man då lagstiftar enligt avtalet.

Men detta sker inte utan press: politiken kräver att ett sådant avtal måste vara klart senast den 1 september i år, och om parterna inte får till ett avtal så lagstiftar man utefter utredningens förslag. Man får alltså förhandla under hot och i en situation där fastighetsägarna sitter med trumf redan från början.

Denna politiska lösning är mer eller mindre en exakt kopia av erbjudandet till arbetsmarknadens parter angående lagen om anställningsskydd, LAS. Förhandlingssituationen för parterna är också likadan samt att förslagen om försämringar i anställningsskyddet även det har sitt ursprung i januariavtalet mellan (MP), (S), (C) och (L).
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .