Skip to main content

Nyheter

Hotet om fri hyressättning i nyproduktion borta

Annie Lööf c riksdagen
I alla fall just nu…

Onsdagen den 23 juni gick partiledaren Annie Lööf (C) lite oväntat ut med att man släpper kravet på fri hyressättning i nyproduktion i januariavtalet. Närmare bestämt punkten 44 i avtalet som (C), (L), (S) och (MP) står bakom med stöd av (V) sedan i januari 2019.

- Eftersom förslaget inte längre finns på bordet så tycker vi att det är viktigt att vi justerar januariavtalet för att få en bättre balans, säger Annie Lööf i ett uttalande till DN.

I detta kan man fråga sig om det egentligen finns något januariavtal att justera. (L) har tydligt deklarerat att januariavtalet har upphört mot bakgrund av misstroendeomröstningen i riksdagen den 21 juni, som resulterade i att regeringen föll. Men det kommer att visa sig.

När Annie Lööf använder uttrycket ”förslaget” i sitt uttalande, så pekar det lite åt fel håll. Det finns nämligen inget förslag från vare sig regeringen eller samarbetspartierna. Endast förslag i en utredning som presenterades den 4 juni, och som nu är ute på remiss. Nu återstår att se om det verkligen kommer att bli ett konkret förslag till riksdagen utifrån utredningen och remissen. För dagen verkar denna fråga vara helt död, men det kan ändra sig snabbt beroende på resultaten av eventuella talmansrundor i riksdagen och ett lika eventuellt extraval.

En sak är dock säker: vi har fortfarande fyra borgerliga partier som är klart för fri hyressättning i nyproducerade hyresrätter och vidare också är klart för marknadshyror i hela beståndet. 
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .