Skip to main content

Nyheter

Hyresgästföreningen: Ge unga vuxna förtur i bostadskön

Marie Linder HGF
Annars hotas tillväxten och en ung generations möjlighet att starta sitt vuxenliv.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder och förbundsstyrelseledamoten Ola Palmgren publicerade en debattartikel om detta på DN Debatt den 26 oktober.

Bakgrunden är att 24 procent av alla unga vuxna upp till 27 års ålder bor kvar hemma. Nästan 200 000 unga vuxna bor kvar hemma mot sin vilja, nästan var fjärde ung vuxen nekas möjligheten att påbörja sitt vuxenliv.

Debattörerna uppmanar politikerna att ta ett betydligt större ansvar, både på nationell och lokal nivå. En annan framtid är möjlig, men det kräver åtgärder nu menar de, och ger följande förslag:

Bostadsförmedling ska ske efter behov, inte bara kötid. Kommunala bostadsförmedlingar måste idag förmedla merparten av lediga lägenheter efter en kö som baseras på den tid man stått i den, viket missgynnar unga. På orter med bostadsbrist, där jobben ofta finns, är kötiden som krävs för ett förstahandskontrakt ofta extremt lång. Lagen måste ändras och tillåta att en större del fördelas efter behov, där de som exempelvis står utan bostad får förtur till lediga lägenheter. Det skulle gynna unga.

Stärk bostadsbidraget. För många unga som saknar fast inkomst kan det bli svårt att bli berättigade till bostadsbidrag. Vid ojämn inkomst, vilket unga ofta har, löper man större risk att bli återbetalningsskyldig. Det här måste förändras. Dessutom behöver ersättningsnivåerna i bostadsbidraget höjas.

Utveckla investeringsstödet. För att komma åt unga vuxnas svåra boendesituation måste fler bostäder med rimlig hyra byggas. Dagens investeringsstöd som skapat över 50 000 hyresrätter till rimliga priser måste värnas. Men det kommer inte att räcka om vi ska bygga bort bostadsbristen. Därför föreslår vi ett utökat investeringsstöd i form av ett förmånligt bygglån som kan skapa fler hyresrätter som människor har råd att bo i.

Läs hela debattartikeln: https://www.dn.se/debatt/lat-unga-vuxna-utan-eget-hem-ga-fore-i-bostadskon/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .