Skip to main content

Nyheter

Hyresgästföreningen kritisk till de föreslagna förhandlingarna om fri hyressättning

Marielinder3
Fortsatt nej till marknadshyror.

- Ska en förhandling fungera måste alla parter vilja bidra till den lösningen. Inte använda politiska förslag som hot. Förhandlingarna mellan parterna kan inte utgå ifrån en punkt i ett avtal med politiska partier. Vi vill förhandla om ett system som utgår ifrån vad som är bra för hyresgästerna, säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder i ett pressmeddelande den 20 juni.  

Bostadsmarknadens parter – Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta – har i över femtio år förhandlat om villkoren på hyresbostadsmarknaden och är en del av den svenska modellen.

- Hyrorna är en fråga som bostadsmarknadens parter ska avgöra. Därför vill vi vara en konstruktiv part och bidra. Regeringskrisen är däremot inte vårt ansvar. Det är politikerna som försatt landet i denna situation och det är politikerna som måste lösa den. I förhandlingar om hyrorna kommer vi endast ta ansvar för bostadsmarknaden, fortsätter Marie Linder.

Linder menar också att det som regeringen (utredningen om fri hyressättning i nyproduktion) nu föreslår är ett systemskifte till marknadshyror, och att det är bra att man ger bostadsmarknadens parter ansvar för hyressättningen men att regeringen måste ge parterna det fulla mandatet.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .