Nyheter

Hyresgästföreningen ställer krav på politikerna i Stockholms stad

Stadshuset2
Inför Stockholms stads budgetfullmäktige den 17 november uppvaktade Hyresgästföreningen politikerna.

Följande bostadspolitiska krav ställde Hyresgästföreningarna i Stockholm stad:

Hyresgästföreningen kräver stopp för ombildningarna och utförsäljningarna av hyresrätter. Hyresrätten behöver värnas för stadens nuvarande och framtida hyresgästers skull.

Hyresgästföreningen kräver stopp för barnvräkningar. Under 2020 vräktes nästan dubbelt så många barnfamiljer än året innan i Stockholms stad, trots att FN:s barnkonvention nu är svensk lag. Det behövs ett tydligt och mer långsiktigt arbete för ett mer socialt hållbart Stockholm.

Staden når inte sina byggmål. Antalet markanvisningar till stadens allmännyttiga bostadsbolag måste öka markant. Vi vill se ett ökat bostadsbyggande där hyresrätten prioriteras och en aktiv markpolitik där staden ställer tydliga krav på byggaktörerna för att begränsa framtida boendekostnader. Allmännyttan ska utvecklas i stället för att vara föremål för ombildningar. Allmännyttan ska inte heller behöva verka i en miljö med återkommande signaler om kommande utförsäljningar.

Satsa på de allmännyttiga bostadsbolagen och lägg mindre fokus på privata hyresvärdar. Privata hyresvärdar har ofta ett större vinstintresse och många gånger sämre förvaltningskvalité, samt erbjuder hyresgästerna mindre inflytande. Staden kan inte ge bort sitt bostadsförsörjningsansvar och måste använda sig mer av allmännyttan. Det är det bästa verktyget för att bidra till en mer hållbar stad som äger, förvaltar och bygger trygga bostäder som människor faktiskt har råd med.

Hyresgästföreningen region Stockholm vill vara en konstruktiv part och är öppen för bostadspolitiska samtal med partierna i Stockholm stads styre.

Bostadspolitiska gruppen för Stockholms stad vid Hyresgästföreningen region Stockholm.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier