Nyheter

Läsunderhållning: Ryssligan

Mohammed Beck Hadjetlaché wiki
1919 anhöll kriminalpolisen ryssen Mohammed Hadjelaché, amerikanen Reginald Lehrs samt ryssarna Georges de Gysser och Alexander Schensowitsch. Till en början anklagade för att ligga bakom dr Nicolai Ardacheffs försvinnande. Senare för mord.

Samtliga artiklar har tidigare publicerats på webbtidningen Din Lokaltidning som drevs av kooperativet Din Röst under åren 1999-2015.

Dessa män bildade en grupp som ville återupprätta tsarväldet i Ryssland och som bekämpade bolsjevikerna, det vill säga de ryska kommunisterna eller sovjeterna. Man sade sig också ha ett uppdrag från en tsartrogen organisation att ta tillbaka de ryska kronjuvelerna och annan egendom som tillhört tsardömet från bolsjevikerna. De påstod att bolsjevikerna fört över 30 miljoner rubel till Sverige för att starta ett folkuppror och revolution med ryska vapen.

Ardacheff ansåg de vara spion åt bolsjevikerna. Därför lurade de iväg honom med bil till en villa i Bollstanäs, kallad ”Ryssvillan”. Där förklarades Ardacheff för arresterad och hölls fängslad tills nästa dag. Då hölls en ståndsrätt och Ardacheff dömdes till döden för att han var bolsjevik, varpå Hadjelaché ströp Ardacheff. Liket dumpade man sedan i sjön Norrviken invirad i säckar och med en sten som sänke.

Det visade sig lite senare att ligan mördat ytterligare två ryssar på samma grunder, Karl Calvé och Levi Lewizki. Bägge mördades i villan i Bollstanäs. Calvé ströps och Lewizki misshandlades till döds. Liken sänkte man i Norrviken. Enligt Hadjelachés egen dödslista kan ytterligare fyra personer ha mördats av ligan, men några kroppar återfanns aldrig.

Morden väckte mycket stor uppmärksamhet för den råhet och den sadism som uppvisats, och de politiska motiven avfärdades och man menade i media att det istället hade varit penningbegär som drivit mördarna. I synnerhet Hadjelaché, som man trodde hade använt politiska argument för att skaffa sig medhjälpare i syfte att han själv skulle kunna komma åt offrens pengar.

Hadjelaché, född 1870 eller 1872, var kosacköverste och stred efter den ryska revolutionen som vitgardist mot bolsjevikerna. Han tillfångatogs och fängslades av de röda, men frigavs och flydde då till Sverige. Han bosatte sig i Ryssvillan och samlade en grupp ryska flyktingar som han blev ledare för. Hadjelaché gav under 1918 och 1919 ut den antikommunistiska propagandatidningen Echo rossi i Sverige.

Ryssligan, eller rättare ”Stockholmsavdelningen av Militärorganisationen för rikets återupprättande”, visade sig ha runt 20 medlemmar totalt. Namnet ryssligan var polisens namn på gruppen.

Hadjelaché var den siste i Sverige som dömdes till döden. Straffet blev dock omvandlat till livstids straffarbete och han dog på Långholmens fängelse 1929.

Ryssvillan i Bollstanäs revs 2007.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier