Nyheter

Läsunderhållning: Wesströms verktygsfabrik

Wesströms kommunen
Wesströms verktygsfabrik bedrev sin verksamhet i Rotsunda i 72 år. Kvar idag finns fabrikshuset samt den så kallade direktörsvillan.

Samtliga artiklar har tidigare publicerats på webbtidningen Din Lokaltidning som drevs av kooperativet Din Röst under åren 1999-2015.

Wesströms verktygsfabrik startade i Nora, Örebro län, 1898 av Alfred Wesström. Företaget flyttade sedan en kort period till Norrtälje och därifrån flyttade verksamheten till Rotsunda invid sjön Norrviken 1902. Området heter Roteberg, vilket få känner till då det namnet nästan aldrig används.

Området hade också tidigare varit industriområde då en sprängämnesfabrik etablerade sig där på 1800-talet (läs mer om sprängämnesfabriken i en annan artikel som vi publicerat – ”Sprängämnesfabriken som sprängdes”).

Företaget tillverkade verktyg till andra industriföretag såsom fräsar och brotschar. Som mest hade man 115 anställda i början av 1950-talet. Mot slutet fanns ett femtiotal anställda.

Fabriken byggdes till och om flera gånger fram till 1940-talet.

En anekdot kring Wesströms är att arbetarna där och på jästfabriken 1910 ryckte ut och släckte en brand i Gästgivaregården i Rotsunda. Stall, uthus och ladugård brann friskt men arbetarna lyckades rädda själva gårdshuset.

1974 sålde familjen Wesström företaget och den nya ägaren flyttade verksamheten till Upplands Väsby (i närheten av Hammarby apotek som numera är ett café). 1978 gick företaget i konkurs.

Industrifastigheten ombildades till ett företagshotell efter det att Wesströms flyttade, under namnet Ingenjörscentrum, vilket det hette under många år. Idag är fastigheten delvis ett företagshotell, men här finns också en restaurang och ett hotell.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier