Nej till marknadshyror!
Låt inte politikerna komma undan.
Sju av tio väljare är negativa till marknadshyror, inget parti har stöd för sin politik med att införa marknadshyror. Vi på Hyresgästföreningen har därför frågat ansvariga politiker hur de tänker rösta i en eventuell omröstning. Flera är osäkra, många kan påverkas. Om vi är fler som ifrågasätter förslaget om marknadshyror, desto förre kommer stå upp för frågan i riksdagen.
Via denna länk kan du se vilka politiska ledamöter i din region som du kan kontakta: https://hyreschock.info/.
Vad är marknadshyra?
Det innebär att hyresvärden ensidigt bestämmer hur mycket du ska betala i hyra, helt utan förhandling.
Vad har vi för system för hyressättning idag?
Idag har vi kollektiva förhandlingar. Det innebär att hyresvärden inte kan sätta hyran ensidigt, utan måste förhandla hyran med Hyresgästföreningen.
Varför är det så dåligt att införa marknadshyror på nyproduktion?
Därför att modellen med kollektiva förhandlingar sätts ur spel. Till en början kommer det drabba alla som flyttar till en nyproducerad hyresbostad, lägenheter som redan idag har en högre hyra. På sikt kommer alla lägenheter få höjda hyror eftersom den kollektiva förhandlingen försvinner.
Hur mycket kommer min hyra att höjas med om marknadshyror införs i Sverige?
Det beror på var du bor. Vi undersökte våren 2018 sammanlagt 29 kommuner *. För en tvåa på 58 kvadratmeter innebär det att hyran går upp från i genomsnitt 6 400 till 9 600 i Stockholms stad. För samma lägenhet i Göteborg motsvarar det en hyresökning från 5 500 per månad till mellan 7 300 och 8 300 per månad och för Halmstad beräknas hyreshöjningen vara 31 procent om marknadshyra införs.
*Länk till rapporten från undersökningen: https://www.hyresgastforeningen.se/faktabanken/rapporter/marknadshyresrapporter/fragor-och-svar-om-marknadshyresrapporten/.
- Skapad
- Senast uppdaterad .