Skip to main content

Nyheter

Nytt förslag om social housing

Edsberg2
Liberalerna har presenterat ett bostadspolitiskt förslag som bland annat innehåller så kallad social housing.

Enligt partiledaren Nyamko Sabuni är partiets ”paket” den största bostadspolitiska reformen sedan miljonprogrammet.

Förslagen riktar sig mot partiets mål om att det år 2030 inte ska finnas några så kallade utsatta områden i Sverige.

Liberalernas version av social housing går ut på att erbjuda personer som på annat sätt inte kan få en egen bostad (t ex på grund av ekonomi eller att man står långt bak i bostadskön) bostäder i redan befintliga och trygga områden. Systemet kallar man behovsbostäder.

En vanlig form av social housing i andra länder är att man bygger speciella bostadsområden vilket skapar utanförskap och sociala problem.

Nu är denna idé inte direkt ny. De flesta kommuner i Sverige blockhyr bostäder (gärna av det egna allmännyttiga bostadsbolaget) för olika sociala behov. Det kan handla utsatthet för våld, sociala problem eller risk för hemlöshet.

Andra förslag i Liberalernas bostadspolitiska paket är att kriminella ska kunna fråntas sina hyreskontrakt, och att hyresvärdar ska vara tuffare mot kriminell verksamhet. Till exempel om man misstänker att kriminell verksamhet pågår i uthyrda lokaler.

Uppdatering 25 september 10.25

I Liberalernas bostadspolitiska paket finns också målet att 50 procent av lägenheterna i utsatta områden ska vara bostadsrätter till år 2030. Detta ska enligt förslaget ske genom ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter och nyproduktion av bostadsrätter.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .