Nyheter

Sollentuna behöver en ®eformistisk bostadspolitik - signerat Johan Flyckt

Signerat Johan Flyckt 2 feb 2021
Bostadspolitiken i Sollentuna och Region Stockholm är i bästa fall ett haveri.

I värsta fall är det ett medvetet borgerligt nyliberalt försök att förvandla hyresgästerna till ett trasproletariat. Ett trasproletariat som ska ta lågavlönade RUT- och ROT-Bidrags jobb. Jobb där man spikar altaner åt överklassen med ena handen och torkar dem i röven med den andra. Frågan är också om vi ska tro att vi enbart ska kunna förhandla oss ur denna situation, eller krävs det en helt ny giv.

America Vera Zavala sa redan för tio år sedan att problemet med LO är att de tror att de ska kunna förhandla med en arbetsgivarsida som befunnit sig i krig i över tio år. Jag väljer att säga något liknande om de giriga fastighetsägarna.

Läget för närmre 15 000 medborgare i hyresrätt i Sollentuna akut

Jag hävdar att bostadssituationen i Sollentuna och hela Stockholm är så extrem att det börjar bli riktigt allvarligt. Vi behöver en kraftig reform av bostadspolitiken nu. Annars väntar allvarliga politiska skeenden.

Idag har vi en situation i Sollentuna där ca 500 hem är utlämnade till ett ökänt tyskt Riskkapitalbolag Vonovia. De är idag Sveriges största bostadsföretag och jobbar för att ett oligopol av oseriösa riskkapitalbolag ska lägga under sig hela den svenska bostadsmarknaden. I veckan presenterades ytterligare ett namnbyte för den svenska delen av Vonovia till Victoriahem. En stor del av bolaget är köpt av den ännu värre riskkapitalisten Blackstone som byggt hela sin fastighetsportfölj på offer för fastighetskrisen i USA 2008. Rapporterna om missförhållanden i Sollentuna-Fastigheten Traktören 5 i Tureberg är många och återkommande. Man har efter tio år en hyra som är 1800 kronor högre i månaden än grannfastigheten som det kommunala bolaget Sollentunahem valde att behålla.

Ungefär 500 hem har under det senaste ett och ett halv åren sålts från allmännyttiga Sollentunahem till det relativt nyligen börsintroducerade John Mattsson. Ett bolag som lovar sina aktieägare en kraftig tillväxt både på bostadsmarknaden och i resultaträkningen. Detta utmynnar bland annat i en mycket aggressiv renovräkning i Rotebro Centrum där man inom några år vill driva upp hyrorna för en trea med ca 4 000 kronor i månaden. Man hotar redan om samma sak vid Rotsunda torg och i de nyinköpta fastigheterna i Häggvik, Skälby och Tureberg.

Samtidigt har vi ett kommunalt bostadsföretag som förmodligen inte kommer att finnas kvar vid valet 2026 om den Nyliberala och Neokonservativa Moderata Sovjetstaten närmar sig femtio år vid makten efter valet 2022.

Man har sedan 2008 dränerat Sollentunahem och styckat upp bolaget till ett värde som närmar sig tre miljarder kronor. Vinsterna plockas ut för att sänka skatterna för de rika i kommunen medan skulderna och utgifterna ackumuleras i det allmännyttiga bostadsföretaget som bärs upp av den fattigaste delen av kommunens invånare. Till detta ökar nu otryggheten i våra bostadsområden Tureberg, Edsberg och Rotebro där uppgivenheten vinner ny mark i en kommun med kanske de störst växande klasskillnaderna mellan kommuninvånare i landet.

Detta förstärks av otryggheten då många lägenheter i Sollentunahem hyrs ut svart till underbetalda gästarbetare från EU-Länder som är här för att renovera de rikas villor med ROT- och RUT bidrag.

Igår satt jag på den lokala puben och tog en öl. Vid samma bord satt en man på 77 år utan bostad och en annan pensionär i 65 årsåldern som var nöjd med att hans villa vid Edsviken nu var värderad till 16 miljoner kronor. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte såg smärtan i 77 åringens ansikte.

Lyfter vi blicken och ser hela Stockholm som en bostadsmarknad blir situationen ännu allvarligare. Här har vi villaägare som pratar om gated communities och nya hyresgästorganisationer typ Ort till Ort som i princip börjar förespråka revolutionära åtgärder mot klassklyftorna. Vill man hårdra det är det kanske så att vi står inför risken för ett regionalt klasskrig med allt vad det innebär. Nu bubblar det i hela regionen där bostadshus förvandlas till lägenhetshotell avsedda för prostitution och nattlogi för utsugna gästarbetare.

Sollentuna behöver en reformistisk bostadspolitik

Vi har chansen att göra något annat med vårt vackra Sollentuna men tiden börjar bli knapp. Men då kräver hyresgästerna fulla medborgerliga rättigheter i Sollentuna-Stockholm-Sverige och att vi får vara med och bestämma över våra liv precis som de rika villaägarna. För vi tänker inte stå med mössan i hand eller svälta ihjäl på era nylagda verandor finansierade med våra skattepengar i form av ROT bidragen- Räntebidragen och RUT bidragen.

Vi behöver en reformistisk bostadspolitik baserad på hållbarhetens tre ben om Social, Ekonomisk och Ekologisk rättvisa. En väg framåt där vi bygger ut och utvecklar allmännyttan för ett klimatsamart Sollentuna. Ett Sollentunahem som tillsammans med Sollentuna Energi och Solom leder Sollentuna bort från fattigdom, kriminalitet och otrygghet genom att skapa goda bostäder till rimliga kostnader. Allt samtidigt som vi använder de kommunala bolagen och fastigheterna för ett klimatsmart Sollentuna med minimalt klimatavtryck.

Verktygen finns men vill vi? Är du som Sollentunabo beredd på en liten skattehöjning beredd på en liten skattehöjning inledningsvis för att barn i din närhet ska få hopp om framtiden… En skattehöjning som vi förmodligen kommer att kunna hämta tillbaka.

I så fall kan en reformistisk bostadspolitik betyda

  • Stopp på utförsäljningar av Sollentunahem så att fler medborgare blir sålda till internationella riskkapitalister.
  • Skapa en kommunal bostadsförmedling med förtur för barn i hyresrätt i kommunen
  • Återköp av fastigheter som sålts till oseriösa hyresvärdar
  • En seriös social satsning på Edsberg, Tureberg och Rotebro för att skapa hopp hos de unga
  • Utveckla solpanelsupphandlingar så att kommunala bolag som Sollentuna Fastigheter, Sollentunahem, Seom och Solom tillsammans med kommunala skolor bygger solceller på taken för ett klimatsmart Sollentuna. Allt samtidigt som vi gör upphandlingar som kan gynna även Bostadsrättsföreningar och villasamfälligheter
Antingen gör vi något radikalt nu för Nyliberalismen är död. Det har både Coronakrisen och Klimatkrisen visat.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier