Skip to main content

Nyheter

Spretiga hyresförhandlingar

12 okt 2019 2
Det spretar rejält vad gäller hyreskraven – allt från 2 procent till 12 procent. Är ju en viss skillnad!

Att säga att hyresförhandlingarna inför 2023 är extremt ovanliga, är allt annat än en överdrift. Plötsligen tar många fastighetsägare i ändå från tårna, och ställer helt orimliga hyreskrav.

En del motiverar sina krav med ökad inflation, och allmänna prishöjningar men även om man räknar in detta, så är de flesta hyreskrav alldeles för höga.

Några avtal klara: I Bjurholms kommun har man tecknat avtal om 1,88 procent (kravet var 3,5 procent), Mabhento AB i Mellerud har tecknat avtal om 2,80 procent (kravet var 3 procent), Sölvesborgshem har tecknat avtal om 1,94 procent och bolaget Sävebo i Sävsjö har tecknat ett nollavtal, det vill säga inga hyreshöjningar alls.

Dessa fakta står i skarp kontrast med de rena tokkraven: Karunga 12 procent, Stubor 12 procent, Fastighetsägarna Gävle 10,94 procent – och så där håller det på. Hittills har 27 fastighetsägare krävt mer än tio procent i hyreshöjning, och över 50 mellan 9 procent och 10 procent.

Just i detta nu innebär de höga kraven en låsning i förhandlingarna, det går inte att komma framåt. Hyresgästföreningen avvisar konsekvent de höga kraven.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .