Skip to main content

Nyheter

Tvistelösningsmodell omfattar nu både allmännyttiga och privata fastighetsägare

12 okt 2019 2
Hyresgästföreningen har förhandlat fram ett avtal om tvistelösning med Fastighetsägarna.

Sedan 1950-talet finns en tvistelösningsmodell med de allmännyttiga bostadsbolagen. I korthet så kan parterna – Hyresgästföreningen och de allmännyttiga fastighetsbolagen – vända sig till Hyresmarknadskommittén för avgörande när hyresförhandlingarna av olika anledningar kör fast. Men det har aldrig funnits en sådan med de privata fastighetsägarna.

Nu har Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna förhandlar fram ett avtal om en liknande tvistelösningsmodell. Man har kommit överens om att när hyresförhandlingarna kör fast, så kan parterna vända sig till Hyresnämnden som utser en oberoende skiljeman som får i uppgift att lösa tvisten. Parterna har också kommit överens om att tillsätta en särskild partsammansatt arbetsgrupp som ska arbeta med att utveckla hyresmarknadens funktion och det kollektiva förhandlingssystemet.

Den 16 juli skickades hovrättsrådet Jan Josefssons utredning om effektivare förhandlingar på hyresbostadsmarknaden ut på remiss. Bland Josefssons förslag finns just detta med en tvistelösningsmekanism. Förslagen beräknas bli lag från och med den 1 juli 2022.

Läs mer om avtalet: https://www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/extern-nyhet/hyresgastforeningen-och-fastighetsagarna-overens-om-tvistelosning-i-de-arliga-forhandlingarna!$4026110/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .