Skip to main content

Nyheter

Vad vill partierna göra i Bryssel?

Europaparlamentet wiki
Lagom till EU-valet den 9 juni tog jagvillhabostad.nu fram en rapport om vad de svenska partierna vill med de bostadspolitiska frågorna i Bryssel.

Rapporten är författad av Alexander Wilson vad Deurs, Mirana Thulin och Cornelia Mellbring. Rapporten hittar du här: https://jagvillhabostad.nu/2024/06/rapportslapp-vad-vill-partierna-gora-i-bryssel/.

Övergripande så har de åtta svenska riksdagspartierna lite olika åsikter när det gäller vad EU egentligen ska bestämma när det gäller bostadspolitiken. Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna anser att bostadspolitiken är en nationell fråga.

Miljöpartiet anser att EU ska ta ett gemensamt bostadspolitiskt krafttag, då flera medlemsländer har samma problem med bostadsmarknaden som Sverige.

Socialdemokraterna hamnar lite som mitt i emellan då man vill att EU ska samordna, stödja och komplettera det som görs av medlemsstaterna.

Vänsterpartiet är också tydliga med att man vill ändra EU:s statsstödsregler så att de svenska allmännyttiga bostadsbolagen inte ska behöva vara vinstdrivande. Detta påverkas också av vår nationella lagstiftning (Allbolagen 2011). Socialdemokraterna är i sin tur tydliga med att EU aldrig kommer att kunna ersätta behovet av en aktiv bostadspolitik i Sverige.

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .