Skip to main content

Jeanette Anderssons krönika november 2023

Jag växte upp på 50 talet i Norrland.

Vi startade skoldagen med orgel och psalmsång och bön. Så var det bara. Min familj var inte religiös. Pappa var yrkesmilitär och mamma hemmafru. Fyra syskon. Men något som jag fått med mig från min barndom är hederlighet, ärlighet, att göra sitt bästa, att klara sig själv, att tro gott om den du möter. Vi sjöng ”Jesus älskar alla barnen, alla barnen på vår jord. Röd och gul och vit och svart, gör detsamma har han sagt, Jesus älskar alla barnen på vår jord.” Dessa ord lever jag med, dom är viktiga för mig. Det har ingen betydelse vilken religion vi växt upp i utan det handlar om oss alla.

Vi säger också ”behandla andra som du själv vill bli behandlad”. Jag är inte religiös men tror på människors lika värde och att alla ska behandlas med respekt.

Men det är tungt nu. Mörker på så många håll i världen. Den är inte speciellt trevlig och kärleksfull. Maktfullkomliga, egoistiska, trångsynta makthavare. När tappade människan greppet om vad som är rätt och vad som är fel?

Vi ser det dagliga våldet, egoismen, rädslan som förstör så många familjer, hem, samhällen, städer, länder, miljön. Det känns som att det som gäller i denna värld är makt och pengar. Oavsett om det gäller Ryssland, Iran, Amazonas regnskog, kurdiska räven, ohederliga bostadsbolag ... De bryr sig inte om att barn, gamla, kvinnor, oskyldiga drabbas i deras strävan efter att få makt, behålla sin makt eller utöka sin makt. Att sko sig på andras bekostnad. Men jag tror på KARMA. Jag hoppas!

Vi behöver en motvikt, någon som inte bara ser makt, pengar och vinster, utan andra värden. Omtanke om varandra, hänsyn, gemenskap, trygghet. Jag engagerar mig inom hyresgästföreningen eftersom jag ser att vi behövs. Jag möter våra bostadsbolag med respekt och öppet sinne. Lyssnar jag så ska även dom lyssna på mig. Naivt kan säkert någon tycka. Såklart vi behöver kämpa. Vi behöver höras. Vi behöver påverka.

Alla kan vi göra något litet varje dag som gör dagen för någon annan. Vi kan inte förändra världen men vi kan förändra oss själva. Bli kärleksfullare, bli omtänksammare, bli mer lyhörd.

All kärlek till er! Vi behöver det.

Jeanette

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .