Skip to main content

Jeanette Anderssons krönika maj 2023

Första maj! Idag talas det många stora ord och ges många fina löften på olika torg över hela landet. 

Om jag får önska så behöver vi tillbaka till grunden i ett demokratiskt samhälle. Alla människors lika värde, ett samhälle där vi verkligen bryr oss om varandra. Där det inte är vinstintressen, rasism, egoism och rädsla som styr. 

Det är inom så många områden som det gått snett. 

Bostaden … ses idag som en handelsvara. Man kan göra vad man vill med våra hem, köpa, sälja, strunta i underhåll, totalrenovera, chockhöja hyror. Det är aktieutdelningar och vinster som styr. Hemmet som ska stå för trygghet och gemenskap, där vi ska fostra vår framtida generation. Det behöver byggas, mycket och till rimliga hyror och vi behöver satsa på allmännyttan.

Barnen … har också blivit en vara att tjäna pengar på. Vinster är viktigare än barnens lärande och framtid. Vilka vuxna blir våra barn om dom inte ser en mening och en framtid?

Trygghet och gemenskap … är vi långt ifrån idag med gängkriminalitet, socialt utanförskap, psykisk ohälsa, hemlöshet, fattigdom ... och så har vi barnkonventionen som skulle bli så bra. 

Hemtjänst och sjukvård … är inte rättvis idag. Du får tillgång till olika vård beroende på vart i landet du bor, vilken socialgrupp du tillhör och vilka politiker som styr kommunen och regionen. Även här räknas minuter och vinster. Kan vi inte bättre?

Ja det är tungt. Vart har Sverige tagit vägen? Vi som var ett föregångsland på flera områden. 

Men jag vet att vi kan bättre! Vi måste se med tillförsikt på framtiden och göra det vi kan för att påverka. Vi måste se till att våra barn och barnbarn kan leva i ett fritt och omtänksamt samhälle. 

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .