Thomas Axelssons krönika juni 2021

Att bo eller inte bo – det är frågan…

… eller snarare blir snart frågan för en hel del hyresgäster.

De illavarslande tecknen är många för Sveriges tre miljoner hyresgäster. Speciellt i kommuner som Sollentuna som har upphöjt utförsäljning och ombildning av Sollentunahems hyresrätter till religion. Man bara ska för att man kan och det helt utan några som helst vettiga motiv.

Utförsäljningarna till Hembla (via Wallenstam) och John Mattson Fastighetsföretagen AB har satt hyresgästerna i svåra dilemman. Bägge bolagen har upprustning som verktyg för att höja hyrorna vilket kommer att resultera i att många hyresgäster tvingas att flytta då de helt inte kommer ha råd med hyreshöjningar om 20, 30 eller 40 procent. Det här är en affärsidé som tvingar medborgare att lämna sina bostäder och ut på en bostadsmarknad som i princip inte har något alls att erbjuda dem.

Sollentunahem har nu sällat sig till denna affärsidé. I och med upprustningen av 199 hyresrätter i Klasro kommer hyran för en trerummare att höjas med över 3 800 kronor i månaden. Ett riktigt skambud till hyresgästerna. Tillsammans med den lokala hyresgästföreningen där vet vi att flera dussin hyresgäster tvingas att flytta för de helt enkelt inte har råd. En grupp av dessa är äldre personer som lever ensamma och har låga pensioner, en annan är de som blivit arbetslösa under coronapandemin och redan har det tufft med dagens hyror.

Och vem tar ansvar för detta, och ser till att dessa medborgare har någonstans att ta vägen, får tak över huvudet? Dessvärre ingen. Den politiska majoriteten struntar ju fullkomligt i dessa medborgare, vilket redan är bevisat – man låter ju det kommunala bolaget Sollentunahem göra detta mot hyresgästerna. Medvetet.

Hyresgästerna i Klasro har i åratal betalat för underhåll och upprustning som inte utförts – i trettio år! Nu ska de få betala en gång till. Antingen genom att tvingas flytta eller genom att betala en absurt hög hyreshöjning. Gör om och gör rätt här Sollentuna kommun!

Och det stoppar tyvärr inte där. I dagarna presenteras den mycket omtalade utredningen om marknadshyror utifrån januariavtalet. Lite har redan läckt. Utredaren kommer att föreslå att fastighetsägarna ska få rätt att höja hyrorna i ”populära” områden. Det går helt utanför januariavtalet och gör direkt intrång i hela hyresbostadsbeståndet. Januariavtalet talar bara om nyproduktion.

Man frestas att säga ”det är väl i själva helvete också”, så jag faller för den frestelsen här och nu. Finns inget annat att göra.

Det finns dock, om än små, ljuspunkter. Det ena är att regeringen nyligen föreslog att stärka hyresgästernas rättigheter och ställning när det gäller hyreshöjningar vid upprustning. Detta är i helt rätt riktning, även om man kunde ha gått lite längre. Men bra är det. Den andra ljuspunkten är en massiv mobilisering bland hyresgästerna, inom Hyresgästföreningen, en del politiska partier och andra grupperingar mot marknadshyror och renovräkningar. Hyresgästerna accepterar inte detta och kommer att kämpa emot hela vägen lång.

Räkna inte med annat!
  • Skapad

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier