Nyheter

Det blir inget med hyressättningssystemet Stockholmshyra

Flygande pengar
Parterna har gemensamt beslutat av avsluta förhandlingarna om Stockholmshyra.

Parterna – Hyresgästföreningen region Stockholm, Familjebostäder, Svenska Bostäder och Stockholmshem - är överens om att man inte kommer överens, och har därför avslutat förhandlingarna.

Idén med Stockholmshyra var att få en systematisk tillämpning av bruksvärdessystemet och uppnå att likvärdiga lägenheter har en likvärdig hyra. På så sätt skulle hyressättningen bli rättvisare med en större förutsägbarhet och tydlighet för hyresgästerna.

Olika modeller för systematisk hyressättning finns idag etablerade i över 100 av landets 290 kommuner.

Hyresgästföreningen region Stockholms ordförande Simon Safari konstaterar att diskussionerna om Stockholmshyra har pågått i många år och att mycket tid och energi har lagts ner. Han menar också att parterna på senare tid har kommit för långt ifrån varandra och att det inte var meningsfullt att fortsätta förhandlingarna.

Stockholmshems vd Anette Sand beklagar att parterna inte nådde i mål och konstaterar samtidigt att parterna är överens om att bruksvärdessystemet behöver moderniseras och att arbetet med detta kommer att fortsätta i andra former.

Parterna slöt en överenskommelse om grundläggande principer för Stockholmshyra 2018 och förhandlingarna om detta har pågått ända fram till nu. Förhandlingarna omfattade cirka 61 000 allmännyttiga hyresrätter i Stockholms stad.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier