Nyheter

V i Stockholms stad vill återupprätta allmännyttan

Stadshuset2
Vänsterpartiet i Stockholms stad har lagt ett antal förslag för att återupprätta allmännyttan.

I bakgrunden finns bland annat det faktum att den nuvarande politiska majoriteten i Stockholms stad betydligt har sänkt ribban för hur mycket hyresrätter de allmännyttiga bostadsbolagen ska bygga, och dels fortsätter att ombilda hyresrätter till bostadsrätter.

Fyra förslag från det vikarierande oppositionsborgarrådet Torun Boucher (V) och exploateringsnämndsledamoten Jonathan Metzger (V):

  • Höjda byggmål. Styret i Stockholm, som består av M, C, L, KD och MP, har mer än halverat allmännyttans byggmål till endast 600 påbörjade hyresrätter om året. Vi vill höja målet till minst 2 000 påbörjade hyresrätter om året.
  • Stärkt position genom köp. Allmännyttan ska stärka sin position på Stockholms bostadsmarknad genom att köpa privata hyresfastigheter som är aktuella för försäljning.
  • Kartläggning av områden utan allmännyttiga hyresrätter. Utifrån en kartläggning ska staden arbeta för att stärka allmännyttans närvaro i områden som lider brist på allmännyttiga hyresrätter, i syfte att bryta barriären mellan socioekonomiska grupper.
  • Nytt markanvisningsmål för fler lägenheter med lägre hyror. Staden ska markanvisa minst 3 500 bostäder som uppfyller kraven för statligt investeringsstöd och därmed håller nere hyrorna till högst 1 550 kronor per kvadratmeter och år. Det ger allmännyttan bättre förutsättningar att bygga fler lägenheter med pressade hyror.
Vi vill återupprätta allmännyttan och allas rätt till en bostad till en rimlig kostnad.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier