Nyheter

Varför bygga dyrare än nödvändigt?

IMG 0352 1
Om mindre än ett halvår står de första hyresrätterna i kvarteret Esset i Edsberg inflyttningsklara. Men vad har de kostat att bygga och hur höga blir hyrorna?

De totalt 133 nya hyresrätterna i kvarteret Esset är efterlängtade. Det byggs alldeles för lite i Sollentuna kommun, och då främst vad gäller hyresrätter. De senaste hyresrätterna som Sollentunahem byggde är de 120 i kvarteret Topplocket i Tureberg som var inflyttningsklara 2017. De näst sista byggprojektet Sollentunahem färdigställde var fyra år tidigare.

Nyproducerade hyresrätter är dyra. Detta beror främst på att Sverige har de högsta byggkostnaderna i EU, då konkurrensen i byggbranschen inte fungerar. Men det finns annat som drar upp byggkostnaderna ytterligare.

Enligt uppgift så har den politiska majoriteten i Sollentuna bestämt att inte ansöka om det statliga investeringsstödet för hyresrätter. Anledningen är inte känd, men detta fördyrar självklart byggandet i kvarteret Esset betydligt.

Läs mer om det statliga investeringsstödet här: https://www.boverket.se/sv/bidrag--garantier/stod-for-hyresbostader-och-bostader-for-studerande/.

I Stockholmsregionen kan stödet uppgå till mellan 5 800 kronor och 7 100 kronor per kvadratmeter boarea. Det blir väldigt mycket pengar som kommunen avstår för de 133 hyresrätterna i kvarteret Esset.

I de ursprungliga planerna för kvarteret Esset så skulle de byggas nästan bara i trä. Nu blev det av okänd anledning inte så. Det man nu bygger är klassiska prefabricerade betonghus. Hade man byggt i trä kunde byggkostnaden ha blivit upp till 25 procent lägre.

För att sluta cirkeln: varför bygga dyrare än nödvändigt?
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .

Ordförande
Thomas axelsson
070 - 653 56 86
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Folkrörelsestrateg & Processledare
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Johan Flyckt
Tel: 010 - 459 19 49
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Postadress
Hyresgästföreningen Reg. STHLM
Hyresgästföreningen Sollentuna
Box 10117
121 28 Stockholm-Globen

Sociala Medier